Krem truflowy z czarną porzeczką
Krem truflowy z czarną porzeczką
2022-04-02
Muffinki bananowe na kefirze
Muffinki bananowe na kefirze
2022-06-06
Chrupiące ciasto ptysiowe przełożone kremem z bitej śmietany i truskawkami. Wyśmienity deser, który momentalnie znika ze stołu :D

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 180 ml wody
  • 60 g masła
  • 140 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 10 łyżek cukru pudru
  • ok. 300 g truskawek
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie: odrobina rozpuszczonej czekolady do dekoracji

Przygotowanie

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

1
W rondelku zagotować wodę z masłem. W międzyczasie przesiać mąkę. Gdy woda się zagotuje, wsypać do niej szybkim ruchem przesianą mąkę i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać, aż masa zacznie odstawać od brzegów rondelka i będzie miała gęstą, jednolitą konsystencję bez grudek.
2
Gotową masę trochę przestudzić. Do dalszej obróbki może być ciepła, ale nie gorąca. Do przestudzonej masy wbijać pojedynczo jajka i miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie przekładać ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki/kwiatka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać zwężające się do góry kółka o średnicy podstawy ok. 6 cm i wysokości ok. 2,5 cm. Zachować dość duże odstępy, gdyż ciasto urośnie w trakcie pieczenia.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-23 minuty do lekkiego zrumienienia. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto parzone nie lubi się wietrzyć ;) Dopiero pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ptysie są już gotowe i czy nie przypiekają się za bardzo.
4
Upieczone ptysie całkowicie wystudzić. Następnie przekroić na dwie części. Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plasterki.
5
PRZYGOTOWANIE KREMU: Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
6
Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na spody ptysiowe (lub nakładać łyżką). Do kremu powkładać pokrojone truskawki. Przykryć górną warstwą ciasta ptysiowego.
7
Wierzch ptysiów można oprószyć cukrem pudrem i polać rozpuszczoną czekoladą. Spożywać od razu lub przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.