Roladki z łososiem i bazylią
Roladki z tortilli z łososiem i bazylią
2024-01-28
Cytrynowiec z malinami i borówkami amerykańskimi
Cytrynowiec z malinami i borówkami
2024-11-03
Jako dziecko bardzo lubiłam keksy. I tak mi zostało do dzisiaj. Keks jest na tyle wdzięcznym do przygotowania ciastem, że można wrzucić do niego dowolne bakalie, jakie masz pod ręką i wyjdzie pysznie :)

Składniki na puszysty keks z daktylami:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 100 suszonych daktyli be pestek
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • garść orzechów (np. włoskich, brazylijskich lub laskowych)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina masła i bułki tartej do posmarowania foremki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Puszysty keks z daktylami

1
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem waniliowym. Suszone daktyle, morele, żurawinę oraz orzechy pokroić na drobne kawałeczki.
2
Masło w temperaturze pokojowej ubijać przez kilka minut mikserem na pulchną, prawie białą masę. Następnie dodać żółtka, mieszać przez chwilę mikserem na najniższych obrotach. Po chwili dodać połowę mieszanki z mąki i cukru i miksować dalej na niskich obrotach. Następnie dodać jajka i i resztę mieszanki z mąki. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
3
Do ciasta dodać pokrojone orzechy oraz owoce. Wymieszać. Foremkę do keksu (o wymiarach mniej więcej 15x28 cm lub 12x30 cm) wysmarować odrobiną masła (lub oleju) oraz posypać bułką tartą albo mąką. Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać szpatułką. Jeżeli masa się klei, można zmoczyć ręce wodą i palcami wyrównać powierzchnię ciasta.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 60-75 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Wystudzony keks posypać cukrem pudrem. Przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku keks zachowa świeżość przez dłuższy czas. Można go śmiało przygotować kilka dni wcześniej przed planowaną imprezą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.