Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
2020-05-29
Lekki sos z dodatkiem śmietany
Lekki sos z dodatkiem śmietany
2020-06-05
Rurki z bitą śmietaną - prosty i lekki deser idealny na ciepłe letnie dni.

Składniki na rurki waflowe:

  • 2 jajka
  • ok. 75 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 100 ml mleka
  • pół szklanki mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli


* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na krem z bitej śmietany:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 250 g serka mascarpone

Przygotowanie

rurek waflowych z bitą śmietaną

1
Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce. Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko i roztopione, lekko przestudzone masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać mąkę i sól. Mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2
Rozgrzać wafelnicę. Nakładać na środek płytki 1 lub 2 łyżki ciasta (w zależności od zaleceń producenta sprzętu), zamknąć wafelnicę i piec przez ok. 2-5 minut. Czas pieczenia zależy od mocy opiekacza. Zbyt blade wafle będą za miękkie i gumowate (przykład na zdjęciu poniżej), a zbyt ciemne będą się łamać przy próbie zwinięcia w rożek.
3
Upieczony wafel zawijać natychmiast na plastikową rurkę dołączoną do wyposażenia wafelnicy, lekko dociskając. Przytrzymać chwilę, żeby wafel nie rozwinął się lub docisnąć łyżką czy łopatką. Nałożyć następną porcję ciasta na wafelnicę (jeżeli najpierw będziesz nakładać ciasto, a dopiero potem zawijać wafel, będzie on się kruszył i łamał; wafle trzeba zawijać od razu po wyjęciu z wafelnicy, póki są gorące i w miarę plastyczne, gdyż błyskawicznie twardnieją). Następnie wyciągnąć ostrożnie plastikową rurkę ze środka wafla (zanim upiecze się kolejny wafel, żeby można było od razu zawijać).
4
Schłodzoną śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone (opcjonalnie) przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać przez kilka minut na wysokich obrotach do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Przechowywać w lodówce. Rurki napełniać bitą śmietaną tuż przed podaniem, za pomocą szprycy do dekorowania ciast z cienką podłużną końcówką lub woreczka cukierniczego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.