Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym

Babeczki z serka naturalnego bez pieczenia
Babeczki z serka naturalnego bez pieczenia
2021-06-27
Kakaowy tort śmietanowy z truskawkami i borówkami
Kakaowy tort śmietanowy z truskawkami i borówkami
2021-06-28
Bajeczny sernik z truskawkami i musem truskawkowym. Delikatny, orzeźwiający i rozpływający się w ustach. Znakomita propozycja na letnie upały i nie tylko.

Składniki na spód:

  • 230 g herbatników
  • 150 g masła

Składniki na mus truskawkowy:

  • 800 g truskawek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wody

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego (z wiaderka) w temperaturze pokojowej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 10 średnio czubatych łyżek cukru pudru
  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki transparentne (np. o smaku truskawka-wanilia), ewentualnie kolorowe (najlepiej cytrynowa)
  • 400 ml wody

Przygotowanie

Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym

1
PRZYGOTOWANIE SPODU: masło pokroić w kostkę i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmielić w blenderze, ewentualnie drobno pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Pokruszone ciastka przesypać do miski. Dodać przestudzone masło (może być lekko ciepłe) i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Formę do ciast o wymiarach ok. 25 x 36 cm (lub trochę większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z herbatników przełożyć do foremki, wyrównać i dość mocno docisnąć palcami, żeby utworzyć zbity spód. Schować do lodówki.
2
Wszystkie truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć ręcznikiem papierowym.
3
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: do miski wlać 400 ml bardzo gorącej wody, wsypać dwie galaretki transparentne (ewentualnie cytrynową lub inną) i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia i od czasu do czasu mieszać łyżką, żeby galaretki całkowicie się rozpuściły. Pilnować, żeby masa nie zaczęła tężeć.
4
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem w wysokim naczyniu na najwyższych obrotach przez ok. 60 sekund. Następnie dodawać po łyżce cukru pudru ciągle miksując przez ok. 2 minuty do uzyskania konsystencji dość dobrze ubitej śmietany, ale nie całkiem na sztywno.
5
Do ubitej śmietany dodać połowę sera z wiaderka i mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia mas. Następnie dodać resztę twarogu i tak samo wymieszać.
6
Dalej miksując na średnich obrotach wlewać do masy serowej cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę (może być leciutko ciepła, ale nie tężejąca). Mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
7
Masę serową wylać na spód z herbatników. Do masy powtykać 600 g truskawek w całości (bez krojenia) w taki sposób, by były w całości zanurzone w masie. Schować do lodówki do stężenia.
8
PRZYGOTOWANIE MUSU TRUSKAWKOWEGO: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml bardzo gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i od czasu do czasu mieszać łyżką, żeby galaretki całkowicie się rozpuściły. 800 g truskawek pokroić na połówki. Włożyć do rondelka i dodać sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż truskawki puszczą sok i mocno zmiękną. Następnie zetrzeć truskawki razem z sokiem blenderem. Do zblendowanych truskawek dodać tężejącą galaretkę truskawkową i miksować mikserem przez ok. 2-3 minuty.
9
Gdy masa serowa prawie stężeje, wylać na nią powoli mus truskawkowy. Uważać, by mus nie wylał się poza blachę.
10
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli mus truskawkowy sięga górnej krawędzi, można zostawić ciasto na początku na blacie kuchennym, dopóki lekko nie stężeje, a dopiero wtedy wstawić do lodówki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.