Kopytka
Kopytka
2023-04-15
Tzatziki z rzodkiewką
Tzatziki z rzodkiewką
2023-04-17
Bardzo lubię serniki na zimno, tym razem jednak miałam ochotę na pieczony sernik z galaretką i owocami. Kruchy spód, masa serowa z truskawkami oraz borówkami, a do tego galaretka - mmmm, smakuje bardzo dobrze :)

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru
  • 5 jajek
  • owoce wg uznania (np. truskawki, borówki, banany, winogrona)
  • dodatkowo: 2 torebki galaretki + 850 ml wody

Przygotowanie

Sernik pieczony z galaretką i owocami

1
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO SPODU: Mąkę tortową wymieszać z krupczatką i solą, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast. Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie ugniatać zbyt długo, żeby ciasto się nie zagrzało.
2
Następnie wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 26 cm i ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć kruche ciasto z piekarnika.
3
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Mieszać przez chwilę mikserem. Następnie wbijać pojedynczo jajka i ubijać mikserem na gładką masę.
4
Masę serową przelać do tortownicy na podpieczony kruchy spód. Dodać trochę owoców sezonowych (np. truskawek i borówek). Można najpierw ułożyć owoce, a potem wylać masę lub odwrotnie. Piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, a następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez ok. 70 minut.
5
Po zakończeniu pieczenia zostawić sernik w piekarniku bez otwierania drzwiczek. Po około godzinie uchylić drzwiczki piekarnika, ale nie wyciągać sernika. Studzić w ten sposób przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Następnie schować do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
6
PRZYGOTOWANIE GALARETKI: Zawartość obu torebek z galaretką rozpuścić w 850 ml bardzo gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na sernik z owocami. Jeżeli chcesz, by owoce pozostały w ułożonej kompozycji, wylewaj galaretkę powoli łyżką.
8
Wstawić sernik z powrotem do lodówki na parę godzin, żeby galaretka stężała. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.