Surówka z selera i marchwi
Surówka z selera i marchwi
2020-01-14
Spaghetti bolognese wersja klasyczna
Spaghetti bolognese wersja klasyczna
2020-01-14
Większa część pasibrzuszkowej ekipy uwielbia spaghetti bolognese. Spieramy się jednak co do tego, która wersja jest lepsza: klasyczna czy z warzywami? A Ty którą wolisz :D?

Składniki na spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw:

  • ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 200 ml wody
  • kilka listków świeżej bazylii
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • 1 czerwona papryka
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
  • ok. pół kostki żółtego sera (ok. 150 g)
  • 500-750 g makaronu spaghetti

Przygotowanie

Spaghetti po bolońsku z dodatkiem warzyw

1
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. W trakcie dodać przekrojone ząbki czosnku, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Mięso musi być mocno przyprawione.
2
W dość dużym garnku zagotować wodę na sos. Dodać krojone pomidory, odcedzoną kukurydzę oraz fasolę razem z zalewą z puszki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Gotować na małym ogniu. Usmażone mięso przełożyć ostrożnie do garnka, uważając, by jak najmniej oliwy/oleju z patelni dostało się do sosu. Po chwili dodać łyżkę śmietany oraz posiekane lub całe listki bazylii. Gotować jeszcze parę minut, przynajmniej dopóki nie zmięknie papryka. Można jednak spokojnie trzymać sos na małym ogniu, dopóki nie ugotuje się makaron, od czasu do czasu mieszając, by warzywa od spodu nie przypalały się. Jeśli sos w smaku wyjdzie zbyt mdły, dodać trochę soli lub ewentualnie odrobinę ketchupu ;)
3
Zagotować wodę na makaron. Dodać trochę soli i parę kropli oleju, żeby makaron się nie sklejał. Czas gotowania według instrukcji na opakowaniu. W trakcie kilka razy zamieszać.
4
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach. Ugotowany makaron i sos nakładać do głębszych miseczek lub na talerz. Z wierzchu posypać startym serem. Smacznego!
  • Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw
  • Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw
  • Spaghetti bolognese z dodatkiem warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.