Kokosanki
Kokosanki
2022-09-30
Lizaki bezowe
Lizaki bezowe
2022-10-02
Szybko zastygająca polewa czekoladowa do tortów i ciast. Polewa nie rozpływa się na boki, szybko zastyga i łatwo się kroi. Jest idealna do tortów i ciast warstwowych.

Składniki na stabilną polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek śmietany 18 %

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:

  • Podane proporcje wystarczą na tort lub ciasto o średnicy ok. 26 cm. W przypadku dużej blachy ciasta należy zastosować półtorej porcji.
  • Przygotowanie

    Stabilna polewa czekoladowa do ciast

    1
    Do kubka wlać 3 łyżki zimnej wody. Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą.
    2
    Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek. Może to zająć kilka minut. Po włożeniu łyżeczki do rozpuszczonej żelatyny i wyciągnięciu, na łyżeczce nie powinny zostać żadne nierozpuszczone grudki. Należy uważać, by nie przegrzać żelatyny. Może być ciepła, ale nie gorąca.
    3
    Masło pokroić na nieduże kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać na słabym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masło zacznie się roztapiać, zmniejszyć ogień do minimum i wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Mieszać energicznie trzepaczką kuchenną, aż masa zrobi się gładka i jednolita. Zdjąć z ognia.
    4
    Masę chwilkę przestudzić i do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany 18%. Dokładnie wymieszać.
    5
    Następnie wylać polewę na tort lub ciasto i wyrównać szpatułką. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.