Grillowany chleb z masełkiem czosnkowym
Grillowany chleb z masełkiem czosnkowym
2021-06-04
Masełko czosnkowe
Masełko czosnkowe
2021-06-08
Zdrowa i smaczna surówka do grilla oraz obiadu. Świetny dodatek zarówno do mięs, jak i ryb oraz innych dań.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 1 duży zielony ogórek
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 listki mięty
  • 3-4 listki cząbru
  • 3 listki rozmarynu
  • 4 listki magi (kocanki włoskiej)*

* Można użyć innych świeżych lub suszonych ziół

Przygotowanie

surówki do grilla ze szpinakiem i rzodkiewką

1
Oliwę wymieszać z posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na chwilę do przegryzienia.
2
Kapustę pekińską oraz liście szpinaku pokroić na drobne paski. Paprykę i ogórek w kostkę, rzodkiewkę na cienkie plasterki.
3
Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na cienkie plasterki, a następnie plasterki pokroić w słupki. Dodać do pozostałych warzyw. Dodać kukurydzę konserwową oraz przyprawioną oliwę i wszystko dokładnie wymieszać.
4
Zamiast podanych ziół można użyć innych lub np. mieszanki suszonych ziół prowansalskich czy śródziemnomorskich. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.