Biszkopt bananowy na spody tortowe
Biszkopt bananowy na spody tortowe
2022-03-03
Krem bananowy
Krem bananowy
2022-03-06
W naszym domu często goszczą sałatki z białej kapusty. Tym razem jednak postanowiłam wypróbować coś nowego i do obiadu podać surówkę z czerwonej kapusty. To był dobry pomysł :)

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

  • ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie: 1 mały ząbek czosnku lub pół cebuli

Przygotowanie

Surówka z czerwonej kapusty

1
Kapustę poszatkować na cienkie piórka. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek (opcjonalnie) wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę (opcjonalnie) drobno poszatkować. Wymieszać wszystko razem.
2
W miseczce lub kubku wymieszać majonez, ocet jabłkowy lub balsamiczny, sól, cukier oraz pieprz. Następnie przełożyć do miski z poszatkowaną kapustą i jabłkiem i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
3
Wstawić na 30-60 minut do lodówki do tzw. przegryzienia. Podawać do mięs, ziemniaków lub kanapek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.