Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
Walentynkowy deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną i mascarpone
2021-03-05
Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i imbirem
Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i imbirem
2021-03-09
Bardzo lubię dojrzewające wędliny. Tym razem zamiast kupować gotową, postanowiłam kupić surowy schab i samodzielnie przygotować z niego pyszną wędlinkę. Końcowy efekt przerósł moje oczekiwania. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki na domowy schab dojrzewający:

  • 850-1000 g schabu wieprzowego bez kości
  • pół szklanki* cukru
  • pół szklanki soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • Dodatkowo będzie potrzebne:
  • siatka wędliniarska o szerokości ok. 15 cm lub gaza, pieluszka tetrowa czy pończocha

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

suszonego schabu dojrzewającego

1
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie oczyścić z błonek i tłustych kawałków.
2
Do szklanego naczynia wsypać cukier i dokładnie obtoczyć w nim mięso. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 24 godziny. W międzyczasie 2-3 razy wylać płyn zbierający się w naczyniu z mięsem i raz obrócić mięso na drugą stronę.
3
Po tym czasie opłukać mięso dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Do czystego naczynia wsypać sól i dokładnie natrzeć schab z każdej strony. Przykryć naczynie z mięsem folią spożywczą i wstawić ponownie do lodówki na kolejną dobę.
4
Po ok. 24 godzinach opłukać schab dokładnie z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać paprykę słodką i ostrą, pieprz ziołowy i czarny, majeranek oraz czosnek. Natrzeć tą mieszanką mięso.
5
Przyprawiony schab włożyć do siatki wędliniarskiej (siatkę można kupić niedrogo przez internet, moja ma 15 cm szerokości), czystej pończochy lub zawinąć w gazę czy tetrę (niezbyt szczelnie, żeby było przewiewnie). Zasznurować z obu stron. W przypadku pończochy, gazy czy tetry można dodatkowo ścisnąć mięso i owinąć sznurkiem, żeby wysuszony schab nie był płaski, lecz okrągły.
6
Tak przygotowany schab powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na ok. 10-12 dni. Co parę dni sprawdzać, czy na mięsie nie zbiera się pleśń i czy zapach jest w porządku, zwłaszcza w przypadku zawinięcia w coś innego niż siatka wędliniarska.
7
Po tym czasie rozpakować schab, zeskrobać nożykiem nadmiar przypraw i posmarować odrobiną oleju, żeby skórka nie była zbyt sucha. Schab w trakcie suszenia kurczy się i traci na wadze, to naturalne zjawisko :)
8
Przechowywać w lodówce. Kroić na cienkie plasterki. Świetnie smakuje z chlebem podgrzanym w tosterze. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.