Grzanki z mozzarellą z grilla lub piekarnika
Grzanki z mozzarellą z grilla lub piekarnika
2020-06-10
Migdałowe pancakes z żurawiną i rodzynkami
Migdałowe pancakes z żurawiną i rodzynkami
2020-06-23
Soczyste i aromatyczne szaszłyki z kurczaka i warzyw. Możesz je łatwo przyrządzić na grillu lub w piekarniku.
Stopień trudności:
średni
Czas:
ok. 50 minut + czas marynowania (2-3 godz.)

Składniki na szaszłyki z kurczakiem:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy gyros/kebab
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • ok. 16 niedużych pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku


  • Dodatkowo:
  • ok. 16-20 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Przygotowanie

szaszłyków z kurczakiem z grilla lub piekarnika

1
Piersi kurczaka pokroić w kostkę o szerokości ok. 3-4 cm. Oliwę wymieszać z przyprawami, a następnie dodać do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części. Dodać do mięsa. Odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc do lodówki do zamarynowania.
2
Paprykę pokroić w kostkę o szerokości ok. 2-3 cm. Cebulę przekroić na pół, a połówki na ćwiartki, następnie rozdzielić poszczególne warstwy na pojedyncze "listki". Cukinię pokroić na plasterki. Pieczarki obrać i oczyścić, ale nie kroić. Ząbki czosnku przekroić na 2-3 plasterki.
3
Zamarynowane mięso nakładać na patyczki po ok. 4-5 kawałeczków na zmianę z warzywami i pieczarkami. Układać na kratce z piekarnika lub aluminiowych tackach w przypadku grilla.
4
W przypadku grilla smażyć na aluminiowych tackach, aż mięso będzie gotowe. W przypadku piekarnika ustawić opcję "Turbo grill" o średniej mocy i piec przez ok. 15-18 minut. Pod kratkę wsunąć pustą blaszkę, żeby woda z szaszłyków w trakcie pieczenia nie zbierała się na dnie piekarnika. Jeżeli w Twoim piekarniku w opcji "Turbo grill" należy ustawić temperaturę w stopniach, ustaw 120-130 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut. Jeżeli Twój piekarnik nie posiada opcji grilla, ustaw termoobieg i rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni, następnie wstaw szaszłyki i piecz do zarumienienia mięsa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.