Pieczone żeberka – miękkie i soczyste
Pieczone żeberka – miękkie i soczyste
2023-04-26
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym
2023-06-14
Ciekawy i smaczny pomysł na niecodzienną przekąskę czy obiad. Tarta z łososiem i mozzarellą pachnie bardzo aromatycznie, pięknie się prezentuje i znakomicie smakuje.

Składniki na tartę z łososiem i mozzarellą:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Tarta z łososiem i mozzarellą

1
Schłodzone ciasto francuskie ostrożnie rozwinąć i delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie wyłożyć ciastem formę do tarty. Dobrze docisnąć ciasto do dna oraz brzegów foremki. Ponakłuwać widelcem i schować na ok. 15 minut do zamrażarki. Pozostałe ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm.
2
Pomidory zalać na 1-2 minuty wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę i odstawić.
3
Do głębokiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, sól oraz szczyptę pieprzu. Mieszać trzepaczką kuchenną do uzyskania jednolitej masy.
4
Mozzarellę pokroić na dość cienkie plasterki, a następnie poukładać naprzemiennie z plastrami wędzonego łososia na cieście. Dodać pokrojone pomidory i zalać mieszanką z jajek i śmietany.
4
Posypać posiekanym szczypiorkiem i bazylią. Na wierzchu ułożyć w kratkę paski z ciasta francuskiego (przeplatając naprzemiennie).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.