Tort michałkowy z michałków jasnych i klasycznych
Tort michałkowy z michałków jasnych i klasycznych
2022-01-25
Klasyczne tiramisu
Klasyczne tiramisu
2022-02-08
Czekoladowy biszkopt przełożony kremem truflowym z domieszką dżemu z czarnej porzeczki. Nietrudny do przygotowania i nieziemsko pyszny!

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 7 jajek (rozmiar M) w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru drobnego*
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 średnio czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza.

Składniki na krem truflowy:

  • 600 g cukierków trufle
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 660 g śmietanki 30%
  • 60 ml brandy, rumu lub wódki (np. o smaku żurawinowym)
  • 200 g serka mascarpone
  • ok. 215 g dżemu z czarnej porzeczki (7 łyżek)
  • dodatkowo: tarta czekolada do dekoracji tortu

Składniki na poncz kawowy:

  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka lub 2 łyżeczki zwykłej kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml amaretto lub słodkiej nalewki owocowej (ewentualnie 30 ml wódki albo brandy)
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Bazę pod krem truflowy najlepiej przygotować dzień wcześniej przed składaniem tortu, gdyż wymaga chłodzenia w lodówce przez minimum 5 godzin.

  • Biszkopt również można upiec dobę wcześniej. Całkowicie wystudzony biszkopt owinąć folią spożywczą i schować do lodówki. Dzięki temu ciasto zrobi się bardziej sprężyste i będzie łatwiej je pokroić na równe blaty.

  • Torty przeważnie składam dzień przed podaniem i przechowuję w lodówce pod przykryciem.

  • Przygotowanie

    Tort truflowy

    1
    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO: mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz skrobią ziemniaczaną i przesiać przez sitko. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach. Gdy się spienią wsypać sól. Ubijać dalej przez ok. 2 minuty na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 5 minut.
    2
    Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać pojedynczo żółtka w odstępach ok. 7-10 sekundowych. Ubijać przez krótką chwilę do połączenia składników.
    3
    Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Włączyć grzanie w piekarniku na 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu).
    4
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz zostawiając brzegi papieru na zewnątrz. Ścianek tortownicy niczym nie smarować, biszkopt ma się przyklejać do ścianek i piąć do góry, dzięki czemu nie będzie opadać. Do tortownicy delikatnie wylać masę. Z wierzchu masę wyrównać szpatułką. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni (ewentualnie 180 stopni w przypadku grzania góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
    5
    Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i zostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przeciągnąć delikatnie długim nożem wzdłuż wewnętrznej krawędzi tortownicy, żeby oddzielić ciasto od foremki. Gdyby na biszkopcie urosła górka, obrócić wystudzony biszkopt do góry nogami, żeby ciasto pod wpływem ciężaru się wyrównało. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Tortownicę z ciastem można przykryć pokrywką lub folią spożywczą i schować do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Dobrze schłodzony biszkopt łatwiej pokroić na równe blaty.
    6
    PRZYGOTOWANIE BAZY POD KREM TRUFLOWY: cukierki trufle pokruszyć lub drobno pokroić (kilka czekoladek można odłożyć do dekoracji tortu). Czekoladę gorzką połamać na niewielkie kawałeczki. Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione trufle oraz czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu. Po chwili zmniejszyć ogień i ciągle mieszając trzepaczką podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i cukierków. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
    7
    Gdy całość połączy się w jednolitą, gładką masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol, wymieszać i przecedzić masę przez sitko, rozdrabniając ewentualne resztki trufli. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki (lub na całą noc).
    8
    Następnego dnia w szklance wymieszać składniki na poncz kawowy i odstawić do wystudzenia. Biszkopt czekoladowy przekroić na 3 równe blaty. Przygotowanym ponczem posmarować blaty biszkoptu, zwracając szczególną uwagę na brzegi ciasta. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego, ale można też polewać ciasto łyżką.
    9
    Do schłodzonej bazy pod krem truflowy dodać serek mascarpone i ubijać razem przez krótką chwilę mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników w jednolitą, gładką masę. Następnie podzielić krem na 3 części. Do jednej części dodać dżem z czarnej porzeczki i delikatnie wymieszać.
    10
    SKŁADANIE TORTU: w rancie lub tortownicy ułożyć pierwszy nasączony spód biszkoptowy. Na ciasto wyłożyć krem truflowy z czarną porzeczką i przykryć drugim blatem biszkoptu kakaowego. Na biszkopt wyłożyć jedną część kremu truflowego (część kremu można zostawić do dekoracji boków tortu, ale nie jest to konieczne) i przykryć trzecim blatem ciasta. Wierzch ciasta pokryć resztą kremu truflowego.
    11
    Tort można udekorować tartą czekoladą (np. ciemną i białą), spożywczym brokatem lub perełkami cukrowymi. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.