Sernik pieczony z galaretką i owocami
Sernik pieczony z galaretką i owocami
2023-04-16
Jajka faszerowane z pieczarkami
Jajka faszerowane z pieczarkami
2023-04-19
Idzie majówka, więc podrzucam przepis na świetny sos do dań z grilla. Tzatziki z rzodkiewką oraz dodatkiem musztardy francuskiej rewelacyjnie pasują również do ziemniaczków z ogniska lub piekarnika.

Składniki na sos tzatziki z rzodkiewką:

  • 150 g twarożku grani lub serka wiejskiego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu (w zależności od preferencji)
  • 3 rzodkiewki
  • 1 średni ogórek
  • opcjonalnie: 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Tzatziki z rzodkiewką

1
Rzodkiewkę i ogórka bardzo drobno pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać twarożek grani lub serek wiejski, majonez, jogurt naturalny oraz typu greckiego. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam też dodanie musztardy francuskiej.
2
Odstawić na minimum 30 minut do przegryzienia. Przechowywać w lodówce. Dip wyśmienicie pasuje do pieczonych ziemniaczków, rożnego rodzaju mięs oraz dań z grilla. Z powodzeniem może zastępować gzik do ziemniaków pieczonych w mundurkach lub ogniska. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.