Udka z kurczaka z pomidorami i ziemniakami
Pieczone udka z kurczaka z pomidorami i ziemniakami
2020-01-20
Wafle maślane, rożki do lodów
Wafle maślane – do lodów lub bitej śmietany
2020-01-21
Wafle na śmietance – do lodów lub bitej śmietany. Możesz z nich zrobić rurki do bitej śmietany, rożki do lodów lub deserowe miseczki. Śmietankowe wafle smakują wyśmienicie!

Składniki na wafle:

  • pół szklanki śmietanki 30 lub 36%*
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 180 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki waniliowego aromatu do ciast
  • szczypta soli


* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

wafli śmietankowych

1
Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce. Białka wymieszać ze śmietanką mikserem lub trzepaczką. Dodać cukier, aromat waniliowy oraz sól. Wymieszać, a następnie dodać roztopione i lekko przestudzone masło. Po ponownym wymieszaniu wsypać mąkę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
2
Rozgrzać wafelnicę. Nakładać na środek płytki mniej więcej 2 łyżki ciasta (w zależności od zaleceń producenta sprzętu), zamknąć wafelnicę i piec przez ok. 2-5 minut. Czas pieczenia zależy od mocy opiekacza. Zbyt blade wafle będą za miękkie i gumowate (przykład na zdjęciu poniżej), a zbyt ciemne będą się łamać przy próbie zwinięcia w rożek.
3
Upieczony wafel zawijać natychmiast na stożek od wafelnicy, lekko dociskając. Rożek zostawić krawędzią do dołu razem ze stożkiem. Nałożyć następną porcję ciasta na wafelnicę (jeżeli najpierw będziesz nakładać ciasto, a dopiero potem zawijać wafel, będzie on się kruszył i łamał; wafle trzeba zawijać od razu po wyjęciu z wafelnicy, póki są gorące i w miarę plastyczne, gdyż błyskawicznie twardnieją. Następnie wyciągnąć ostrożnie stożek z rożka (zanim upiecze się kolejny wafel, żeby można było od razu zawijać).
Wafle możesz formować zarówno w rożki, jak i rurki czy miseczki. Do rurek wystarczy ściągnąć górę stożka z podstawy, za którą trzymasz stożek. Natomiast w celu ukształtowania miseczki postaw szklankę lub niedużą miseczkę na środku dopiero co upieczonego, gorącego wafla, ostrożnie podwiń do góry jego brzegi i chwilę przytrzymaj.
4
Wafle podawać z lodami lub bitą śmietaną i owocami. Są pyszne również bez żadnych dodatków. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.