Mini serniczki na zimno z jogurtu greckiego i śmietanki
Mini serniczki na zimno z jogurtu greckiego i śmietanki
2021-04-12
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
Rurki z ciasta francuskiego z kremem straciatella
2021-04-13
Twoja druga połówka uwielbia sernik? Zrób walentynkową niespodziankę. Urocze serniczki na zimno w kształcie serduszek z pewnością sprawią radość i wywołają ciepły uśmiech na twarzy ukochanej osoby :)

Składniki:

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 4 płaskie łyżki żelatyny (ok. 24 g)
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: 10 kropli aromatu waniliowego

  • Ponadto:
  • 1 torebka galaretki owocowej w czerwonym kolorze (można też zrobić serniczki bez obwódki z galaretki)
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa lub drip

Przygotowanie

walentynkowych serniczków na zimno

1
Do kubka wlać 100 ml zimnej wody (może być w temperaturze pokojowej). Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia.
2
Śmietankę 30% ubijać mikserem razem z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 5-7 minut, aż masa zrobi się mocno kremowa, ale jeszcze nie sztywna. Następnie zmniejszyć obroty i ubijać przez kolejne 2-3 minuty do uzyskania dość sztywnej konsystencji.
3
Do ubitej śmietany dodawać po 3 łyżki jogurtu typu greckiego i mieszać łyżką. Po dodaniu całego jogurtu, wlać sok z cytryny oraz aromat waniliowy (opcjonalnie) i wymieszać. W osobnej miseczce rozpuścić 1 torebkę kolorowej galaretki w 400 ml gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszać do rozpuszczenia grudek. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, co jakiś czas mieszając.
4
W niedużym garnku zagotować ok. półtorej szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą.
5
Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek. Może to zająć kilka minut. Należy uważać, by nie przegrzać żelatyny. Może być ciepła, ale nie można doprowadzić do jej wrzenia, gdyż wtedy straci swoje właściwości żelujące. Kubek z całkiem rozpuszczoną żelatyną odstawić na chwilę do przestudzenia.
6
Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowo-jogurtowej i dokładnie wymieszać. Następnie wlewać cienkim strumieniem do pozostałej masy, cały czas miksując.
7
Jeżeli w masie zrobią się galaretowate grudki (co jest bardzo prawdopodobne w przypadku tej masy), zagotować w rondelku około półtorej szklanki wody. Na rondelku ustawić miskę z masą (lub sitko, a na sitku miskę), tak by woda nie sięgała dna miski. Podgrzewać masę na parze cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia grudek.
8
Gotową masę przelać do silikonowych foremek w kształcie serca do ok. 3/5 wysokości i wstawić do lodówki do stężenia. Jeżeli nie chcesz robić obwódki z galaretki, wówczas wlej masę sernikową do prawie pełnej wysokości.
9
Gdy masa sernikowa w foremkach stężeje, wlać wystudzoną galaretkę. Wstawić z powrotem do lodówki do stężenia.
10
Gotowe serniczki wyjąć z foremek. Wystarczy wywijać krawędzie foremek na zewnątrz, a serniczki powinny bez problemu się wysunąć. Gdyby jednak było ciężko wyjąć serniczki, foremki można wstawić na chwilę do ciepłej wody, a następnie spróbować jeszcze raz.
11
Serniczki z galaretką najlepiej ustawiać od razu na docelowych talerzykach, gdyż galaretka przykleja się do dna talerzyka/patery i ciężko wtedy przenieść serniczek w inne miejsce (galaretka się odkleja od sernika). Natomiast ustawione białą masą do dołu można przenosić bez problemu.
12
Serniczki można udekorować polewą czekoladową lub dripem (czerwony drip ze zdjęć po dwóch dniach stykania się z masą sernikową zmienił kolor na różowy ;P). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.