Muffinki bananowe z czekoladą
Muffinki bananowe z czekoladą
2023-02-23
Rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym
Rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym
2023-04-11
Pyszny i prosty przepis na babkę piaskową. Wyśmienity nie tylko na Wielkanoc ;)

Składniki na wielkanocną babkę piaskową:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie: 6 kropli aromatu, np. waniliowego lub migdałowego
  • odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy (silikonowej nie trzeba smarować)

Składniki na lukier:

  • 180 g cukru pudru (ok. 10 dość kopiastych łyżek)
  • 5-7 łyżek gorącej wody
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

Przygotowanie

Wielkanocna babka piaskowa

1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sitko. Miękkie masło ubijać razem z cukrem (najlepiej drobnym) oraz cukrem waniliowym na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną puszystą masę.
2
Następnie dodawać do masy pojedynczo żółtka, każde w odstępie 1-2 minut, dalej ubijając na najwyższych obrotach. Na koniec dodać aromat (opcjonalnie) oraz przesianą mąkę. Wymieszać do połączenia składników.
3
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na puszystą piankę. Dodać do masy z masła i mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Masa wyjdzie dość gęsta.
4
Ciasto przełożyć do formy na babkę (z kominem) o średnicy ok. 24-30 cm lub mniejszych foremek o średnicy ok. 15 cm. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować, natomiast inne formy wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Standardowe foremki napełniać do wysokości 3/4. W przypadku foremek o takim zakręconym kształcie jak na zdjęciach, lepiej wypełnić do samej góry, gdyż ciasto rosnąc nie wypełni szczelnie zakamarków foremki, tylko będzie rosnąć stożkowo do góry (po upieczeniu "górkę" można odciąć nożem i zjeść ze smakiem). Wyrównać wierzch ciasta szpatułką.
5
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, grzanie góra-dół, przez ok. 65-75 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić ciasto w piekarniku na ok. 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć babkę z foremki i studzić na kratce. Górkę ciasta wystającą znad foremki najlepiej odciąć nożem do chleba, żeby po odwróceniu babki spód był równy.
6
PRZYGOTOWANIE LUKRU: cukier puder wymieszać z 4 łyżkami wrzątku. Następnie w zależności od konsystencji lukru dodać kolejną łyżkę wrzątku i wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę gorącej wody. Można dodać odrobinę barwników spożywczych. Całkiem wystudzoną babkę polać lukrem i ewentualnie ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy, płatkami migdałowymi lub dekoracjami cukierniczymi.
7
Przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.