Biszkopt idealny
Biszkopt idealny
2021-04-19
Mini czebureki z sosem czosnkowym
Mini czebureki z sosem czosnkowym
2021-04-22
Torty z bitą śmietaną i owocami cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci. Poza sezonem letnim ciężko jednak o smaczne świeże owoce. Ratujemy się wtedy mrożonkami. Owoce po rozmrożeniu nie wyglądają tak ładnie jak świeże, można jednak z nich przygotować świetne musy czy żelki do tortów. Żelka z mrożonych truskawek smakuje wyśmienicie w połączeniu z biszkoptem, bananami i różnymi kremami.

Składniki:

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 40-60 g cukru*
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny (10 g)
  • 30 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

* Przy 40 g żelka wychodzi mało słodka, pasująca do ciast ze słodkim kremem. Jeżeli natomiast ciasto jest mało słodkie, można do żelki dodać więcej cukru

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Żelka powinna mieć mniejszą średnicę niż sam tort.

  • Z podanych proporcji wychodzi żelka o średnicy 20 cm i wysokości 1 cm, idealna do tortu o średnicy 24-26 cm.

  • Do wyższego tortu można zrobić żelkę z tych samych proporcji, po prostu będzie wyższa.

  • Żelkę układamy między dwie warstwy kremu.

  • Konsystencja żelki przypomina bardziej ubity mus owocowy niż gęstą galaretkę.

  • Przygotowanie

    żelki truskawkowej do tortu (z mrożonych truskawek)

    1
    Do kubka wlać 30 ml wody (zimnej lub w temperaturze pokojowej). Dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 7 minut.
    2
    Mrożone truskawki (bez rozmrażania) włożyć do rondelka. Dodać cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż truskawki całkiem zmiękną.
    3
    W osobnym garnku zagotować szklankę wody. Ustawić na nim sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Na sitku ustawić napęczniałą żelatynę. Zmniejszyć ogień i podgrzewać żelatynę na parze do jej całkowitego rozpuszczenia (aż woda zrobi się przezroczysta, bez żadnych grudek), co chwilę mieszając. Uważać, by żelatyna nie zrobiła się gorąca.
    4
    W międzyczasie miękkie truskawki zmiksować blenderem na gładką papkę. Następnie podgrzewać ponownie w rondelku na małym ogniu, aż masa zrobi się bardzo ciepła, ale nie wrząca.
    5
    Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Następnie przelać cienkim strumieniem mieszankę z żelatyną do pozostałej, ciepłej masy truskawkowej cały czas mieszając mikserem na wysokich obrotach. Przez chwilę ubijać do dokładnego wymieszania składników. Następnie odstawić masę do całkowitego wystudzenia.
    6
    Okrągłą foremkę o średnicy 20-22 cm (w przypadku tortu o średnicy 24-26 cm) wyłożyć folią spożywczą. W przypadku mniejszego tortu dobrać odpowiednio mniejszą foremkę. Wystudzoną masę truskawkową przelać do formy.
    7
    Schować masę do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny. Gdy żelka stężeje, biszkopt, na którym będzie ułożona, posmarować warstwą kremu. Jeżeli żelka tężała w tortownicy, zdjąć obręcz i obrócić spód tortownicy razem z żelką do góry nogami tuż nad biszkoptem posmarowanym kremem. Ułożyć żelkę pośrodku biszkoptu. Delikatnie ściągnąć folię spożywczą.
    8
    Brzegi biszkoptu oraz górę żelki posmarować resztą kremu. Na wierzch ułożyć kolejny blat ciasta.
    9
    Do żelki truskawkowej pasują różne kremy, np. kokosowy, straciatella lub z masłem orzechowym. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.